Watertoren Doorwerth

Welkom op de voorpagina

Waarom deze site

Deze site heeft als doel om informatie te geven over de herbestemming van de watertoren op de locatie Spechtlaan 19; 6865 BA te Doorwerth. Het betreft een rijksmonument dat tot 1 februari 2008 in het bezit was van de watermaatschappij VITENS.

Naast de informatie over de herbestemming, zal er op deze site informatie zijn terug te vinden over het krijgen van een vergunning met vrijstelling bestemmingsplan en onze ervaringen opgedaan bij het bouwen. We hopen dat op deze wijze een modern naslagwerk ontstaat waar anderen hun voordeel mee kunnen doen.

De rechter heeft in oktober 2009 de bouwvergunning getoetst en in orde bevonden. Zie voor details tab ‘Beroep‘. We zullen nog per tab een korte toelichting maken. Doel is vergunninghouders in spe en omwonenden te informeren over procedures en hun rechten. We hebben zo veel als mogelijk alle verwijzingen naar personen onzichtbaar gemaakt. Mocht u toch verwijzingen tegen komen dan horen wij dit graag. Publicatie is conform de wet ‘Openbaarheid van bestuur’.

In april 2010 is een planschadeclaim ingediend, die nu door de gemeente wordt behandeld. Dit betreft de waardedaling door verminderde privacy en het uitzicht op de nieuwbouw. In november 2010 is de bouw afgerond en is het geheel bewoond. De verdere inrichting waaronder schilderwerk zijn in de eerste maanden van 2011 voltooid.

 

Ontwerp

Het ontwerp, de bouwbegeleiding en restauratie is uitgevoerd door BNA-architect Marina Moon van Moons Architecten te Waalwijk.

Zij uit gespecialiseerd in monumenten en heeft veel ervaring in het verzorgen van de benodigde vergunningen en overleg met de gemeentes.

Korte toelichting

De watertoren is ontworpen door architect ir. Th.K.J. Koch en in 1938 gebouwd. In 1962 is deze buiten gebruik gesteld. Sindsdien is de toren nauwelijks onderhouden en is er veel vorstschade opgetreden.

Oorspronkelijk stond de toren in een bebost gebied. Heden betreft het een woonwijk met veel groen.

De watertoren is herbestemd tot wonen. Om de toren te kunnen behouden is nieuwbouw gerealiseerd. Het geheel heeft een woonfunctie gekregen. In de toren zijn  een keuken, twee slaapvertrekken en een badkamer. De toren zelf en het interieur is zoveel mogelijk onveranderd gebleven.

Crest Hamilton toelichting

De Hamilton – vlag

Op de watertoren wappert de vlag met het familie-embleem (crest) van de Hamilton-clan.

Hamilton is van oorsprong een Schotse familie. 

Het embleem is opgebouwd uit:

  • een riem met gesp
  • het motto : THROUGH
  • een eikenboom met zaag.
  • de (hertogs)kroon

De eikenboom met zaag stamt uit de belevenissen van Gilbert de Hamilton, die in 1325 na afloop van een duel met John de Spencer moest vluchten voor de Spencer familie. Onderweg heeft hij zich, met zijn knecht, vermomd als houthakkers om daarmee de achtervolgers te ontlopen. Om te voorkomen dat zijn nerveuze knecht toch de aandacht van de achtervolgers zou trekken, riep hij – al zagende – heel hard THROUGH (van onderen). Daarna is de boom met de zaag opgenomen in het embleem.

De kroon verwijst naar James, de eerste Hamilton die de titel Graaf kreeg: Earl of Arran. (1475 – 1529). Later werd James Hamilton de 2nd Earl of Arran benoemd tot Duke of Châtellerault (1516 – 1575). Hij werd na de dood van James V of Scotland in 1542 regent van de zesdagen oude baby Mary, Queen of Scots. Later is Mary onthoofd door de Queen Elizabeth I of England.

 

Copyright © – Hamilton Consult B.V.
Alle rechten voorbehouden